23 november 2017

DISCOUNT! / KORTING


 
Voor het allereerst sinds dat ik een winkeltje heb op Etsy, al zo'n 8 jaar, heb ik een kortings actie! Zodra je 3 items tegelijk koopt, en de kortingscode LOVELACE17 invult, krijg je 15% korting! (1x per persoon)
Dus ook op shawls!
En sinds vandaag heb ik, ook voor het eerst, handgesponnen garen te koop!
De actie gaat morgen in, 24 november tot en met 24 december!

Een van de (tot nu toe 2) strengen die ik heb gesponnen heet: Candy
Ik heb één mini batt van Spinjones (Ook op etsy) gesponnen. Daarna heb ik het getwijnd met 100% Shetland Gossamer wol.
Het is samen ongeveer 500m garen geworden en de streng weegt 61gr.
De mini batt was: Geel, Roze, Blauw en Mint.
De batt bestond uit: 50% merino, 40% faux cashmere en 10% Firestar.
De witte Shetland is 100% Shetland gossamer wol (fabrieksgaren). Ongeverfd.

Ever since I opened up my Etsy shop, I'm having a month long DISCOUNT!
When you purchase ANY 3 items and use coupon code LOVELACE17, you get a 15% discount!
(1 per customer). It is applicable to shawls, patterns and.. since today yarn! Handspun yarn.
This discount runs from 24-11 until 24-12!

 This is one (of the two so far) handspun skeins of yarn: Candy! I've spun ONE small minibatt from Spinjones (also an Etsyshop) and plied it with 100% Gossamer Shetland Wool to make a balanced yarn.
It is approx. 500m / 546y and the little skein weighs 61gr!

The batt was Yellow, Pink, Peppermint and Blue.
Fibre content: 50% Wool - Merino 40% faux cashmere 10% Manufactured Fibers - Firestar

The Shetland Gossamer 1ply was natural white 100% shetland wool undyed (manufactured).



Enjoy!
Fijn breien!

6 november 2017

HJEMME

Hjemme.
 

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Ruim een jaar geleden was ik aan het spelen met een patroontje. 
De Outlander shawl was net klaar en ik had wat ideetjes waar ik misschien wel wat mee kon. 
Dus wat proeflapjes gemaakt met verschillende garens, chart geknipt en geplakt. 
Het probleem was alleen de vorm. Het is een patroon met veel mogelijkheden, maar ik kon maar geen vorm vinden, waarin het het beste tot zijn recht kwam.

It has been a while, but it was worth it. Over a year ago, I was just finishing up the Outlander shawl, some ideas popped in my head. I made swatches in several yarns, cutting and pasting in charts was easier. But the shape gave me some difficulties. The basic pattern could be used in several ways, but a suitable one was hard to find.
 
Wat ik dan altijd even doe, even op Ravelry kijken wat ik allemaal al gedaan heb, en wat er nog ontbreekt. Ik had nog geen shawl met een Faroese vorm. Hmmmm, dat was een goede keus.
In het midden de mooie diamant en variaties aan de zijkant.
De keuze voor het garen was daarna natuurlijk ook niet zo moeilijk. Een volle 2ply van Shetland wol. Een kleur die zorgt dat het patroon heel mooi uit komt en nu nog de details. 
 
 The thing I do then is, take a sneak peek on Ravelry, to see what ISN'T in my list of designs yet. 
Didn't see a faroese shape yet. Hmmmm, that could be a great choice.  
The diamonds in the centre and some variations on either side!
Yarn choice wasn't so hard after that decision. A full 2ply shetland wool and a colour that would make the patterns pop!


 Je breit de shawl van boven naar beneden, en wanneer je afkant, is het ook klaar. Alleen nog opspannen en draadjes wegwerken. En dragen natuurlijk. 

Omdat Monique Dreef de opdrachtgeefster was en het garen leverde, en omdat we samen naar Shetland zijn geweest, leek het mij een tof idee om elkaar te ontmoeten, werkoverleg noemen we dat. 

Ik houd erg van de zee en op het strand van Callantsoog begin ik me aardig thuis te voelen. Ik rijd er 'zo' even heen op de motor, voetjes in het zand, ogen op de horizon. Mijn 'thuis' als ik niet thuis ben.
Hjemme is het Deense woord voor "thuis". 


Wikipedia
De Faeröer zijn vanaf de 9e eeuw voornamelijk vanuit Noorwegen bevolkt. In de 11e eeuw kwamen de eilanden onder het gezag van de Noorse koning te staan. Toen Noorwegen zelf een gebiedsdeel van Denemarken werd, kwamen de Faeröer eveneens onder de Deense kroon. Toen Noorwegen in 1814 onder Zweeds bestuur kwam bleven de Faeröer Deens. In 1948 kregen de eilanden verregaand zelfbestuur.
Op sommige zeekaarten uit de 16e en 17e eeuw is ten zuiden van IJsland een groot eiland te zien dat Frisland genoemd werd. Aangenomen wordt dat daarmee de Faeröer bedoeld werden.

 The shawl is worked Top-Down and when you bind off, the shawl is actually done. Just blocking and weaving in ends. And then wear it! 
Because Monique Dreef was the commissioner of this design, and supplied the yarn, ánd because we went on a trip to Shetland last year, I thought it to be best to meet. Business meeting. Yes. 

I just lóve the sea and I'm starting to feel right at home at the beach of Callantsoog. I often go there when I ride my motorbike, feet in the sand, eyes on the horizon. My home away from home.
Hjemme is the Danish word for "Home". 


Wikipedia:
Between 1035 and 1814, the Faroes were part of the Hereditary Kingdom of Norway. In 1814, the Treaty of Kiel granted Denmark control over the islands, along with two other Norwegian island possessions: Greenland and Iceland. The Faroe Islands have been a self-governing country within the Kingdom of Denmark since 1948.[9] The Faroese have control of most domestic matters. [...] The islands also have representation in the Nordic Council as members of the Danish delegation. The people of the Faroe Islands also compete as a national team in certain sports.

 Na het werkoverleg met weer nieuwe ideeën, gingen we kijken voor een mooie lokatie om foto's te maken van de shawl. Het was lekker weer, motorpak uit, shawl om en...

After the workbit was done, creating new ideas, we went out to scout some lovely locations to make some pictures. So, the biker jacket and pants had to come off. It was a lovely day with some sunshine...



En een stukje verder in de duinen...

A bit later in the dunes...


Om eerlijk te zijn, was ik zelf zo blij met het ontwerp, dat ik de volgende dag mijn (75%) zelfgesponnen garen heb gepakt en meteen nog een shawl heb gebreid!
De wol uit Wales, Hilltop Cloud, had 5 kleuren die ik heb gesponnen. Daarna heb ik het getwijnd met grijze 1ply gossamer Shetland wol van Jamieson & Smith (NL). En deze keer spande ik de shawl op met punten. Ook mooi! 



 To be honest, I was so happy with the design, the very next day, I picked up my own (75%) handspun yarn and casted on! The wool is from HilltopCloud from Wales, I plied it with a 1ply Gossamer Jamieson & Smith (UK) in grey. I blocked the shawl with points, also a beautiful option. 



Design:     Hjemme (NL / ENG)
Designer:   Kantwerk / A Passion For Lace...
Yarn:        5 balls of Jamieson & Smith Shetland Supreme 2ply Lace  :     US 2½ - 3.0 mm
:           1077 - 1094 yards (985 - 1000 m) 
 
verkrijgbaar als kit bij www.greatbritishwool.nl
 
 
 fawn colourway

1 oktober 2017

Shetland gevoel... (vorig jaar)


 Schreeuwende stilte. 

 Lerwick

Het is eind september 2016. We, MoniqueB en MoniqueD,
zijn voor de derde keer op Shetland. Een grote groep eilanden, zo’n driehonderd kilometer uit de kust van Schotland. Onze voeten staan in de heide van Hermaness, een natuurgebied op het meest noordelijk gelegen eiland Unst. 

Belmont House


Er omheen dwarrelen grotere en kleinere rotsen in de oceaan. Op één daarvan, Muckle Flugga, staat een vuurtoren. De wandeling naar de vuurtoren is erg mooi en lang. Het eerste uur  lopen we over vlonders. Ze leiden ons langs de broedgebieden, zodat vogels niet worden gestoord. Op de terugweg is dat schijnbaar geen probleem en loop je door de heide en om waterplassen heen. 


Het mooie is eigenlijk dat je, juist hier, de tijd vergeet. Er is werkelijk niets wat je er aan herinnert. Je vergeet de tijd, omdat er geen geluid is. De oceaan is nog te ver, nog geen schaap gezien en er zijn geen bomen. Alleen aan je kleding kun je zien dat het de 21e eeuw is. Na het vlonderpad is het nog een uur lopen, nu over gras. Hier zijn wel schapen maar ze maken geen geluid. 
Eindelijk zien we de vuurtoren, in de verte, op die rots in de oceaan.  Op omliggende rotsen zien we Jan-van-Gent vogels. Omdat de wandelroute hoog op de rotsen ligt, hoor je ze bijna niet. 




Het pad gaat verder en een bord zegt dat we nu paaltjes moeten volgen voor de terug weg. Na 3 uur wandelen komen we weer een stuk vlonder tegen. Groot genoeg om op te liggen. Dat doen we. Liggen. Ogen dicht. Luisteren. Luisteren naar wat? Er is niets om naar te luisteren. De stilte schreeuwt:… er is niets

Nadat mijn hoofd ongeveer 10 minuten (denk ik) aan het zoeken is geweest naar geluid, is het dan ook eindelijk stil in mijn hoofd. Wow.
Kon ik hier maar langer blijven. Stil zijn. Ik besef dat het al eeuwen zo geweest is. En zal blijven.
Zodra we zijn bijgekomen van de stilte, is het nog een uur lopen naar de auto. Naar ‘de realiteit’. Gelukkig is de overgang heel geleidelijk, er wonen namelijk amper  600 mensen op dit eiland van 20 bij 8 km. 

Op Shetland zijn inderdaad meer schapen dan mensen. De meeste lopen los rond, al zijn er wel hekken om te voorkomen dat soorten kruisen. De schapen zijn bestand tegen het harde klimaat, wat een verrassend veelzijdige vacht oplevert. De wol is dik en dun te spinnen, voor sokken, truien en shawls. Het pakt de verf makkelijk op en het kriebelt niet. Bovendien zijn er veel kleur variaties. 

Zo’n 180 jaar geleden hebben vrouwen van Unst, een nieuwe vorm van breien ontwikkeld. Ze plukten de lange nekharen van hun schapen, en sponnen er de hele winter ragdunne draden van. Daar zijn ze, gedurende de zomer, kant mee gaan breien. Ze werden specialisten, ieder had zijn eigen kantpatroon. Er zaten vaak wel meer dan 5 verschillende patronen in een shawl. Een kenmerk van echt handwerk. 
 
Vrouwen die dit konden breien, hoefden niet op het land te werken. Zo bleven hun handen heel om met het fijne garen te werken. Het resultaat is een uitermate fijn gebreide kantshawl, die je letterlijk “door een ringetje” kunt halen.
Op de andere eilanden van Shetland kregen ze het niet zo dun als op Unst. Zou dat te maken hebben met de schreeuwende stilte? Het was een hard bestaan. Wanneer zo’n kwetsbare shawl af was, werd hij geruild voor thee en misschien voor wat eten of kleding. En dan doorwerken voor de volgende shawl. In die stilte...


Deze tekst heeft in de Handwerken Zonder Grenzen No 200 gestaan en is door mij geschreven.
Er hoorde ook een breipatroon bij: "Shellies", vingerloze handschoentjes met een kantpatroon.
Om de handen lekker warm te houden en iets (voor mij) als herinnering aan Shetland. Het besef hoe het daar allemaal tot stand is gekomen en dat het landschap er zéker mee te maken had. 
 


 Het patroon is geschreven voor 2 maten en kan met alle (fijne) shetland garens gebreid worden:
Heritage (Jamieson & Smith), Spindrift (Jamieson's of Shetland) of Uradale (Uradale Yarns (Organic))
Je kunt ze tegelijk breien met Magic Loop
 
Design: Shellies (Available in English and NL)
Designer: Kantwerk.nl / A Passion For Lace...
Yarn: Heritage Natural (2 balls) Jamieson & Smith
          Spindrift (2 balls) Jamieson's of Shetland
          Uradale Natural DK (1 ball) Uradale Yarns
Needle: Small: 2.00mm & 2.5mm.
              Large: 2,50mm & 2,75mm
             (Kleine naald voor de boorden, Smaller needlesize for the ribbing)
Size: palm of your hand circumference 7.8" /20 or 8.6" / 22cm.
         Handpalm omtrek Small: 20cm Large: 22cm. 



ERRATA: in het tijdschrift zijn in de Linkerduim symbolen niet aanwezig. De linkerkant heeft hetzelfde kant patroon als de rechterduim.
Enjoy!

Veel breiplezier!


19 september 2017

UPDATE: Lessen en Activiteiten!

Er zijn alweer een paar workshop-data bekend!  

Alblasserdam gaan we op 4 november (ZATERDAG) aan de gang met Kantbreien PLUS!
Nieuwe oefenpatroon en alle informatie die je daar voor nodig hebt om tot een prachtig resultaat te komen.  Kant, nupps en kralen! Het wordt vast (weer) erg gezellig en leerzaam.
Mocht je deze datum niet kunnen, dan kan je ook nog op DINSDAG 16 januari 2018 terecht op dezelfde locatie!


Op 18 November (ZATERDAG) in Rotterdam bij een gloednieuwe breiwinkel: Wolgeluk
Alle informatie die je nodig hebt om met een kantpatroon te beginnen komt aan bod, wordt geoefend en uitgelegd.
Dit kun je dan gaan breien (als je wilt). 


Op 1 november ben ik op Texel (maar geen 'losse' inschrijvingen: alléén voor de HELE WEEK)  Kijk op de site van Weldraad voor meer informatie.

ZATERDAG 9 DECEMBER sta ik met een kraam vol Kantwerk op de Midwinterwol van Low Lands Legacy. Ik neem lekker veel mee, wat pakketjes, shawls en patronen en ik neem de breiriem mee! 




Dan is het jaar voorbij.
2018


Op 21 januari 2018 is er nog een Winter Handwerk markt in ons dorp BURGUM (Friesland). Het is als het goed is de hele dag. NIET op de locatie van de vorige jaren, maar er tegen over! Nog chiquer!!
Daar kun je geen workshop volgen, maar wel mijn werk zien en patronen (ed) kopen. 



ZATERDAG 27 januari is de voorlopige datum voor een workshop op Ameland! Meer informatie zal terzijnertijd bekend worden gemaakt. 



ZATERDAG 17 februari geef ik les in Oudendijk, Noord Holland! Een workshop voor beginners, meer informatie en locatie volgt!

 

VRIJDAG, ZATERDAG EN ZONDAG 2, 3, 4 Maart  ben ik in België in Kortrijk! Ik zal er workshops geven én er is een open dag waar ik mijn Kantwerk mag laten zien. Meer informatie en locatie volgt.




En ZATERDAG 10 Maart ben ik bij een gloednieuwe breiwinkel: Suzanne's Handwerkshop in Hoogezand (Groningen)



Hopelijk zien we elkaar gauw!

Fijn breien!


* Onderdeel van een wolweek, alleen inschrijving voor de hele week is mogelijk

28 augustus 2017

Mrs. Miller en Missy Miller.

Nadat ik een workshop had gegeven in "Koperdraadje" te Alblasserdam, kreeg ik de mogelijkheid om een streng garen te kiezen voor een nieuw ontwerp. Lia, eigenaresse, woont in een molen in Kinderdijk en wilde wel graag dat als thema voor een shawl.
Tot mijn schande moet ik bekennen, omdat er geen deadline op dit ontwerp zat, dat ik er best wel lang over gedaan heb.

   
After I had given a workshop in the Local Yarn Store in Alblasserdam called: "Koperdraadje", I was offered a choice of colour in a very luscious yarn for a new design. Lia, the lady that runs the store, lives in a mill in Kinderdijk and would prefer that as a theme for the shawl. I'm ashamed to say it took my quite a while, with no deadline pushing me any further than I had too... 
 Ze wilde een sikkelvormige shawl en ik ging aan de slag. Het begin is vaak makkelijk, maar hoe zorg je er voor dat alles netjes op elkaar aansluit? Een molen patroon was niet zo makkelijk te bedenken en hoe past dat bij eventueel 'water' en 'grond'? Dus ging het in het begin wel een paar keer 'mis'.


She asked for a crescent shaped shawl, so I went to work. The set up is easy, but how to incorporate all that is asked for? "Water" and "Soil" and a 'mill' pattern. A few mistakes were made. 

 Tot ik me herinnerde dat ik in 2010 een keer een project was gestart maar nooit af had gemaakt. Dat leek wel op een molen! Uithalen wat ik had en kijken of ik het er in kon passen!

 Until I remembered I had knit a project in 2010 which I hadn't finished! That looked like a pinwheel! I frogged what I had so far and found a way to make it match with what I had so far.
Ik wilde enorm graag zelf een 'fan' / waaier patroon aan de rand. Het past zo mooi en geeft een heel ruimtelijk effect. Maar het neemt ook veel garen en het valt niet mee om het in een chart te zetten.
Na veel rekenwerk toch er in gegooid en huppekee!
I really wanted to have a fan-shape in the edge. It looks SOO good and it gives it an airy feel to it all. But, it also takes up a lot of yarn. Plus that it isn't so easy to chart. Oh well, with some calculations, I totally went for it!

Tijdens het opspannen bleek wel dat het niet een sikkelvormige shawl zou worden, maar een halve cirkel was ook erg mooi en het patroon komt prachtig tot zijn recht. 
 After setting up blocking the shawl (above) I was a bit surprised it wasn't as crescent as I had hoped. A full half circle will do just fine (too).
 Maar...
But...

Ik had verdacht veel garen over. Ik had het al bijna in de enveloppe gedaan, toen ik bedacht ik, dat ik er misschien ook wel handschoentjes van kon maken. Een set! Dat heb ik nog niet eerder gedaan.

 There was a lót of yarn left on the ball and I was about to send it back with the shawl. Then I thought, maybe I can design some matching mittens! That's a first! A set. 
 Ik heb hetzelfde 'molentje' gebruikt als in de shawl, het paste precies! En dus.. een shawl EN handschoentjes uit 1 bol. Yeah.
 I used the same pinwheel as in the shawl and it was a perfect fit. So, a shawl and matching mittens out of 1 skein of yarn! Yeah.

Designer:   Kantwerk voor Koperdraadje / A Passion For Lace... for Koperdraadje
Name:         Mrs. Miller (shawl) and Missy Miller (mittens)
Yarn:          55% BFL 45% Silk 600m/ 100gr van "Koperdraadje"
Needles:     US3 or 3,25mm for the shawl
                   US1 or 2,25mm and US2 or 2,75mm for the mittens
                   A cable needle in US2 or 2,75mm of in de buurt.
                   The mittens come in 1 size, but with adjusting the needlesize, you can make them fit.
                    The patterns allows for some stretch due to the lace pattern. 

Thanks to
Iris van Noort for testknitting this pattern. 

Patterns are available separately!             Patronen zijn apart verkrijgbaar.
Via Koperdraadje kun je ook een pakketje bestellen!