1 oktober 2017

Shetland gevoel... (vorig jaar)


 Schreeuwende stilte. 

 Lerwick

Het is eind september 2016. We, MoniqueB en MoniqueD,
zijn voor de derde keer op Shetland. Een grote groep eilanden, zo’n driehonderd kilometer uit de kust van Schotland. Onze voeten staan in de heide van Hermaness, een natuurgebied op het meest noordelijk gelegen eiland Unst. 

Belmont House


Er omheen dwarrelen grotere en kleinere rotsen in de oceaan. Op één daarvan, Muckle Flugga, staat een vuurtoren. De wandeling naar de vuurtoren is erg mooi en lang. Het eerste uur  lopen we over vlonders. Ze leiden ons langs de broedgebieden, zodat vogels niet worden gestoord. Op de terugweg is dat schijnbaar geen probleem en loop je door de heide en om waterplassen heen. 


Het mooie is eigenlijk dat je, juist hier, de tijd vergeet. Er is werkelijk niets wat je er aan herinnert. Je vergeet de tijd, omdat er geen geluid is. De oceaan is nog te ver, nog geen schaap gezien en er zijn geen bomen. Alleen aan je kleding kun je zien dat het de 21e eeuw is. Na het vlonderpad is het nog een uur lopen, nu over gras. Hier zijn wel schapen maar ze maken geen geluid. 
Eindelijk zien we de vuurtoren, in de verte, op die rots in de oceaan.  Op omliggende rotsen zien we Jan-van-Gent vogels. Omdat de wandelroute hoog op de rotsen ligt, hoor je ze bijna niet. 




Het pad gaat verder en een bord zegt dat we nu paaltjes moeten volgen voor de terug weg. Na 3 uur wandelen komen we weer een stuk vlonder tegen. Groot genoeg om op te liggen. Dat doen we. Liggen. Ogen dicht. Luisteren. Luisteren naar wat? Er is niets om naar te luisteren. De stilte schreeuwt:… er is niets

Nadat mijn hoofd ongeveer 10 minuten (denk ik) aan het zoeken is geweest naar geluid, is het dan ook eindelijk stil in mijn hoofd. Wow.
Kon ik hier maar langer blijven. Stil zijn. Ik besef dat het al eeuwen zo geweest is. En zal blijven.
Zodra we zijn bijgekomen van de stilte, is het nog een uur lopen naar de auto. Naar ‘de realiteit’. Gelukkig is de overgang heel geleidelijk, er wonen namelijk amper  600 mensen op dit eiland van 20 bij 8 km. 

Op Shetland zijn inderdaad meer schapen dan mensen. De meeste lopen los rond, al zijn er wel hekken om te voorkomen dat soorten kruisen. De schapen zijn bestand tegen het harde klimaat, wat een verrassend veelzijdige vacht oplevert. De wol is dik en dun te spinnen, voor sokken, truien en shawls. Het pakt de verf makkelijk op en het kriebelt niet. Bovendien zijn er veel kleur variaties. 

Zo’n 180 jaar geleden hebben vrouwen van Unst, een nieuwe vorm van breien ontwikkeld. Ze plukten de lange nekharen van hun schapen, en sponnen er de hele winter ragdunne draden van. Daar zijn ze, gedurende de zomer, kant mee gaan breien. Ze werden specialisten, ieder had zijn eigen kantpatroon. Er zaten vaak wel meer dan 5 verschillende patronen in een shawl. Een kenmerk van echt handwerk. 
 
Vrouwen die dit konden breien, hoefden niet op het land te werken. Zo bleven hun handen heel om met het fijne garen te werken. Het resultaat is een uitermate fijn gebreide kantshawl, die je letterlijk “door een ringetje” kunt halen.
Op de andere eilanden van Shetland kregen ze het niet zo dun als op Unst. Zou dat te maken hebben met de schreeuwende stilte? Het was een hard bestaan. Wanneer zo’n kwetsbare shawl af was, werd hij geruild voor thee en misschien voor wat eten of kleding. En dan doorwerken voor de volgende shawl. In die stilte...


Deze tekst heeft in de Handwerken Zonder Grenzen No 200 gestaan en is door mij geschreven.
Er hoorde ook een breipatroon bij: "Shellies", vingerloze handschoentjes met een kantpatroon.
Om de handen lekker warm te houden en iets (voor mij) als herinnering aan Shetland. Het besef hoe het daar allemaal tot stand is gekomen en dat het landschap er zéker mee te maken had. 
 


 Het patroon is geschreven voor 2 maten en kan met alle (fijne) shetland garens gebreid worden:
Heritage (Jamieson & Smith), Spindrift (Jamieson's of Shetland) of Uradale (Uradale Yarns (Organic))
Je kunt ze tegelijk breien met Magic Loop
 
Design: Shellies (Available in English and NL)
Designer: Kantwerk.nl / A Passion For Lace...
Yarn: Heritage Natural (2 balls) Jamieson & Smith
          Spindrift (2 balls) Jamieson's of Shetland
          Uradale Natural DK (1 ball) Uradale Yarns
Needle: Small: 2.00mm & 2.5mm.
              Large: 2,50mm & 2,75mm
             (Kleine naald voor de boorden, Smaller needlesize for the ribbing)
Size: palm of your hand circumference 7.8" /20 or 8.6" / 22cm.
         Handpalm omtrek Small: 20cm Large: 22cm. 



ERRATA: in het tijdschrift zijn in de Linkerduim symbolen niet aanwezig. De linkerkant heeft hetzelfde kant patroon als de rechterduim.
Enjoy!

Veel breiplezier!


Geen opmerkingen: